Schaakkring DE ZWARTE DAME Halle

Zie voor een volledig overzicht van onze verwezenlijkingen ook ons palmares.

Schoolschaaktornooi 20023

Op 22 november vond de vijftiende edititie van het Halse schoolschaaktornooi. 28 jongeren stapten in de arena op de Oude Post.

Nathan Lot van de Dworpse Schaakkring won met een indrukwekkende maximumscore van 7/7. Winnaar in de categorie secundair onderwijs, met een verdienstelijke tweede plaats, ging naar Jarne Hemerijckx van De Zwarte Dame met 6/7. Meer details vind je terug in het volledige klassement.

De organisatie werd ook dit jaar gedaan door Mieke Maeckelbergh, met haar twee lieftallige assistenten Bob Huysman en Aron Schepens. Zij werden bijgestaan door de sportdienst van de stad Halle.

Dit tornooi vindt jaarlijks plaats in het kader van de November Wereldmaand.

Hals schoolschaaktornooi

Op 23 november 2022 vond de veertiende editie van het Halse schoolschaaktornooi plaats in het kader van de November Wereldmaand.

Onder het toeziend oog van Mieke, bijgestaan door Bob en Aron, namen maar liefst 37 jongeren het tegen elkaar op. Een recordaantal, en een heel mooie evolutie ten opzichte van de 4 deelnemers in de eerste editie van 2008!

Samuel Roelants uit het GO Atheneum won overtuigend met een maximumscore van 7/7 (al dan niet met het oneerlijk voordeel van schaaklessen op de club, misschien een suggestie voor de rest?). Het podium wordt aangevuld door Tiebe Provoost uit Don Bosco (trouwens ook een lid), en Sebastian Vandeghinste uit HHC Essenbeek, die ook winnaar werd in de categorie basisschool.

Bekijk zeker het volledige klassement.

Sportgala

Op 9 september vond het jaarlijkse sportgala van Halle plaats. Deze editie werd Mieke Maeckelbergh extra in de kijker gezet als G-sporter van het jaar.

Mieke neemt haar beker in ontvangst Mieke en Geert spelen muziek voor de zaal

DZD bestaat 30 jaar

Afgelopen zomer vierde De Zwarte Dame haar dertigste verjaardag. Het werd een gezellig tuinfeest met veel jolijt, geschaak, wat muziek en een op maat gemaakte taart.

Belgisch Kampioenschap Brugge

verslag van Sonja Van Der Voorde

Van 14 tot 20 augustus 2021 vond in Brugge het Belgisch kampioenschap schaken plaats. Er werd in 3 verschillende groepen gespeeld : de experten, het open en de min 1800 elopunten. De experten, bestaande uit 10 spelers, werden geleid door Gunter DELEYN, alsook de open reeks, bestaande uit 138 deelnemers. De min 1800-reeks bestond uit 112 deelnemers en werd geleid door Luc CORNET en een Franstalige collega. Het speltempo was 90 minuten en 30 seconden increment.

De expertenreeks werd gewonnen door Daniel DARDHA met 7 op 9 punten, gevolgd door Stefan BEUKEMA met 6,6 uit 9. De derde plaats was weggelegd voor Vadim MALAKHALKO met 5,5 uit 9.

De open reeks werd gewonnen door Eline ROEBERS met 8 uit 9. Hier viel de mooie prestatie van Kristoff BUYLTINCK op. Hij eindigde 110de op 138 deelnemers met 3,5 uit 9. Hij haalde zijn punten bij sterkere tegenstanders.

Ik speelde zelf in de reeks min 1800 elopunten. Ik behaalde slechts 3 uit 9. Geen goed resultaat uiteraard, maar het was een mooie opwarmer voor het komend seizoen.

Naast het schaken viel er ook wat te beleven. Op maandag was er, onder leiding van een gids, een wandeltocht door Brugge voorzien. Zij liep langs de historische gebouwen van de stad. Op donderdag gaf Gunter DELEYN uitleg over het Lam Gods schilderij.

De prijsuitreiking was voorzien voor vrijdag 20 augustus, maar omwille van coronamaatregelen mochten enkel de prijswinnaars aanwezig zijn.

Ik kijk uit naar de volgende schaakgelegenheid.

Open Internationaal Tornooi van Geraardsbergen

verslag van Bob Huysman

Hoed af en een pluim voor de puike organisatie van de club Van Pion Tot Dame. Dirk Flammee en zijn team zijn het nog niet verleerd. Het zal niet gemakkelijk geweest zijn met:

- de coronaregels (inzake maskerdracht, afstand tussen de borden en de tafels);

- het grote aantal deelnemers (214), zodat het koetshuis van de abdij niet volstond;

- de speelzalen verspreid over vier locatie: stadszaal, zaal Barbier, middenschool en koetshuis;

- de regels inzake FIDE elo, voor het eerst in Geraardsbergen;

- de noodzaak om met vier (of vergeet ik er een?) arbiters te werken.

Behoudens enkele kinderziekten, gesloten deuren enz. in het begin, verliep alles probleemloos.

Het was een sterk bezet tornooi met veel deelnemers boven de 1900 elo uit diverse landen. Aron, Sonja en ikzelf namen deel, alsook oud-lid Kristoff.

FM Onno Eigersman en Herman Grooten eindigden op kop met 7,5/9; Onno was winnaar op scheidingspunten.

Aron en Sonja haalden 3 op 9. Ikzelf was tevreden met 4/9 doordat ik tegen sterkeren een 1/2 haalde (en misschien een halfje liet liggen) en niets verloor tegen minder gequoteerden. Gezien de sterkte van dit tornooi en het geit dat er voor elo-punten gespeeld werd, was het vechten voor elk (half) puntje. Ook Kristoff haalde 4 op 9.

De uitslagen per ronde kan men terugvinden op de tornooi-site.

Schaakkamp 2021

Verslag van Samuel Roelants

In Juli ging ik een week op schaakkamp, niemand anders van de club ging mee, dus ik kende daar niemand. De zondag voor het kamp echt begon, kwam ik er ‘s avonds aan. Er was gevraagd de avond ervoor te komen zodat de volgende dag het kamp meteen kon beginnen. Die avond keken we dan ook nog naar de finale van het EK voetbal.

Ik merkte al snel dat het een groot kamp was, maar liefst 160 deelnemers, opgedeeld in 2 groepen (bubbels) vanwege corona. Verder werden die groepen nog eens opgedeeld in klassen van ongeveer 12 personen. Elke voormiddag kregen we dan in die klassen les van 1 van de monitoren. Enkele dingen die ons aangeleerd werden had ik al eens geleerd, maar we zagen ook enkele openingen en nieuwe theorie.

Elke namiddag deden we ook een kort toernooitje binnen de klas, behalve de laatste 2 dagen, toen waren er grotere toernooien voor heel de bubbel, een blitz- en een doorgeefschaaktoernooi.

Na de toernooitjes deden we namiddag/avondactiviteiten. Meestal was dat gewoon een balsport, of een variant ervan. Als het regende, dan kregen we de namiddag vrij om spelletjes te spelen of nog wat te schaken.

Over het algemeen vond ik het een heel leuk kamp, ik heb een paar nieuwe vrienden kunnen maken, en het eten was lekker. Ik ben zeker van plan volgend jaar nog eens te gaan.

Clubkampioenschap 2021-2022

Mieke werd overtuigend clubkampioen met een monsterscorde van 12.5/15. Louis werd tweede en het podium wordt vervolledigd door Samuel, die tevens ook beste jeugdspeler werd.

Interclub 2019-2020

De laatste twee ronden van de interclubcompetitie zullen in september gespeeld worden. Zo kan het nieuwe seizoen starten in oktober.

DZD gaat digitaal

Omwille van de geldende coronamaatregelen, kan onze geplande openingsles van 7 november niet doorgaan.

Daarom hebben we beslist een digitale openingsles te maken. We kiezen hiervoor YouTube als medium, dus check zeker ons gloednieuwe kanaal!

Deze maand (november 2020) starten we met de Nizmo-Indische verdediging.

Ook wij willen corona schaakmat zetten

Je moet wel onder een steen leven als je niet weet dat corona weer aan een flinke opmars bezig is. Natuurlijk willen we er ook als club alles aan doen om het virus zo snel mogelijk schaakmat te krijgen. Daarom hebben we besloten om ons lokaal te sluiten op: 31 oktober, 7 en 14 november. Nadien evalueren we verder.

We schakelen dus voorlopig weer volledig over naar het online schaken. Voor onze schaaknamiddagen wordt een online alternatief voorzien. Ook het clubkampioenschap zal online gespeeld worden tot nader order.

Clubkampioenschap 2020-2021

Ondertussen is de eerste ronde van ons clubkampioenschap gespeeld. En begonnen zijn we in stijl, met maar liefst 13 aanwezige spelers!

Om de veiligheid te bewaren, en mensen in afzondering niet uit te sluiten, hebben drie spelers digitaal van thuis uit meegedaan. Er waren dus 10 fysiek aanwezige spelers en drie laptops in het lokaal. Een primeur voor de club, die na even zoeken probleemloos gelukt is.

Seizoen 2020-2021

We hervatten de activiteiten op 12 september 2020, met inachtneming van de huidige coronamaatregelen.

Concreet mogen er maximaal 12 leden fysiek tegelijk naar het clublokaal komen, moet men mondmaskers dragen, de afstand bewaren en de handen ontsmetten/wassen. Ook speelt iedereen verplicht op zijn eigen bord (dus met twee borden per partij), waar we als club voor slechtzienden wel wat ervaring mee hebben.

De data voor het clubkampioenschap en andere activiteiten vind je terug op onze kalender- en competitie-pagina's.