Schaken met visueel gehandicapten.

 

Hoe schaken visueel gehandicapten?

Schakers(sters) met een visuele handicap (blind of slechtziend) moeten het bord en de stukken kunnen voelen. Met gewoon schaakmateriaal gaat dat niet en daarom speelt de visueel gehandicapte op aangepast materiaal.

 

Hoe is het materiaal aangepast?

image002Om te voorkomen dat de stukken omvallen zijn ze aan de onderkant voorzien van image003een pennetje. In alle velden op het bord is een gaatje geboord, waar een pennetje precies in past. Het verschil tussen de zwarte en witte stukken wordt voelbaar, doordat de zwarte stukken van een merkteken (meestal een nageltje aan de bovenkant) zijn voorzien. Op het schaakbord liggen de zwarte velden voelbaar hoger dan de witte.

De schaakklokken hebben open, voelbare wijzerplaten. Er zijn ook electronische schaakklokken die spreken. De ziende speler kijkt op het display en de visueel gehandicapte speler kan de informatie verkrijgen via een oortelefoontje.

Hoe zit dat met de tegenstander?

Om de tegenstander niet te hinderen speelt een visueel gehandicapte schaker met zijn eigen bord. Dit houdt in dat er altijd op twee borden wordt gespeeld, ook als de tegenstander goed ziet. De ziende speler gebruikt het gewone schaakspel. Er wordt altijd met een aangepaste klok gespeeld.

 

Hoe gaan de zetten?

Een speler doet een zet op zijn bord en zegt de zet aan de tegenstander. Daarna drukt hij de klok in. De tegenstander herhaalt ter controle de zet en voert hem daarna uit op zijn eigen bord.

Hoe gaat het met de notatie van een partij?

image004De notatie van de partij kan op verschillende manieren gebeuren. Een blinde speler kan de partij in brailleschrift noteren, maar vaak wordt er de voorkeur aan gegeven om de zetten in te spreken op een cassettebandje. Deze manier heeft echter het nadeel dat het lastig is de zetnummering bij te houden. Om dit probleem op te lossen heeft een lid van onze club een klein houten telraam ontworpen, waarvan al enkele exemplaren hun nuttige dienst in de praktijk bewijzen.

Sommige slechtziende spelers schrijven de zetten op op een eventueel vergroot notatieformulier.

Aanraken is toch zetten?

Een visueel gehandicapte schaker zou zonder de stukken aan te raken moeilijk kunnen spelen. Daarom heeft men (de FIDE) bepaald dat er met een stuk gespeeld moet worden, zodra een stuk uit het gaatje is gelicht.

Heb je nog vragen?

Leg ze eens per e-mail voor aan ons bestuurslid

 

 

 

Naar begin

 

 

 

Terug naar clubinfo

 

 

 

Laatst bijgewerkt op 9-09-2015.